Blijf niet hangen bij een negatief resultaat. Laat het je motiveren.

Lineth Beerensteyn / Profvoetballer

Lineth Beerensteyn veters strikkend op een trap

Lineths verhaal

“Ik heb tot nu toe een intensieve, maar mooie voetbalcarrière. Daarvoor moet je veel laten. Je bent ver van je familie en vrienden, je speelt niet altijd en je moet geregeld shit slikken. Bij uitwedstrijden heb ik bijvoorbeeld meegemaakt dat er apengeluiden naar mij gemaakt werden vanaf de tribune. Gelukkig hebben de club en mijn team mij daar toen veel in gesteund. Daarin verschilt een vrouwenkleedkamer misschien ook wel van de mannen. Ik heb in mijn team een aantal vrouwen waarbij ik terecht kan als ik niet zo lekker in mijn vel zit.

“Doordat ik op jonge leeftijd debuteerde en al snel een transfer naar Duitsland maakte, ben ik vroeg volwassen geworden. Ik ging al vroeg op mezelf wonen, ver van mijn familie en vrienden. Daar wordt je ook wel harder van. Dat heeft ook voordelen, want alles wat ik tot nu toe heb bereikt en meegemaakt heb ik makkelijker kunnen doen dankzij mijn volwassenheid. Maar zeker in mijn eerste jaar in Duitsland heb ik daar veel last van gehad. Ik had veel heimwee, wilde weer terug naar huis. Mentaal zat ik er doorheen. Maar je weet ook: ik heb hiervoor gekozen, dus moet ik er mee leren leven. Ik ben het gesprek aangegaan met mental coaches die me leerden hoe ik er mee om kon gaan. In open gesprekken heb ik geleerd om meer op mezelf gericht te zijn. Op andere dingen heb je niet altijd invloed, dus moet je aan jezelf werken. Dat heeft me heel goed gedaan. Ook weet ik nu beter om te gaan met een tegenslag. Als ik vroeger een kans miste kon ik daar een hele wedstrijd gefrustreerd van zijn. Nu motiveert het me om het de volgende keer wél goed te doen.

“Veel mensen denken dat je zwakte toont als je in gesprek gaat met een mental coach. Maar het is juist een kracht. Ik zou het iedereen aanraden die ergens mee zit wat hij/zij niet alleen kan oplossen.”

“Toen ik twee jaar oud was heb ik gezegd dat ik later in een stadion wilde gaan voetballen. Dat doel heeft mij altijd de motivatie gegeven om er altijd vol voor te gaan. En als trainers dan ook positief reageren en zeggen dat je talent hebt, dan ga je er nóg harder voor. Als je altijd je best blijft doen, dan kun je in ieder geval in de spiegel kijken en zeggen dat je er alles aan hebt gedaan. Al het andere is dan niet meer in jouw hand.”

“Als ik vroeger een kans miste kon ik daar een hele wedstrijd gefrustreerd van zijn. Nu motiveert het me om het de volgende keer wél goed te doen.”

Lineths tips

Quote

Ik ben het gesprek aangegaan met mental coaches die me leerden hoe ik met mijn mentale worstelingen om kon gaan.

Lineth NL Elftal achter bal 960x720

Wat zou je tegen de 16-jarige Lineth willen zeggen?

“Als je een doel hebt in het leven, ga er dan voor. Als je de wil hebt om iets te bereiken dan kun je dat ook bereiken. Dus blijf er hard voor werken en blijf erin geloven. Dan wordt straks wat je wil ook écht bereikbaar.”

Lineth NL Elftal Sportploeg Koning
Vriendinnen Lineth
Lineth jeugdteam