“Ik kreeg een paniekaanval en kon dat met niemand delen. Dan voel je je echt eenzaam.”

Luna Bijl / Model

IMG_9278 breed
Luna cover
Bekijk de video

Luna Bijl joins the movement

Topmodel Luna Bijl deelt openlijk haar verhaal over de ups en downs achter de glamour van haar leven als internationaal catwalk- en fotomodel.

Welkom bij het team, Luna!

Luna’s verhaal

“Ik ben opgegroeid met vrij harde ouders. Ik heb van hen geleerd dat als je iets wilt, je er hard voor moet werken. Niet lullen, maar poetsen. Daar heb ik heel veel van geleerd en dat neem ik ook altijd mee. Ik ben iemand die eigenlijk nooit klaagt en mezelf kan pushen. Tegelijkertijd is het ook mijn valkuil. Als je altijd heel hard voor jezelf bent, dan is dat niet altijd goed. Want je hebt gewoon mindere dagen en periodes.”

Als model leidt je een dubbelleven. Je reist veel in je eentje, je draagt een grote verantwoordelijkheid en je moet je alleen staande houden. En daarna ga je gewoon weer naar school en ben je gewoon weer een meisje van 15. Daar leer je veel van, maar het is ook verwarrend, omdat je in twee werelden leeft. Daar heb ik op latere leeftijd last van gekregen.

“Heel veel mensen denken dat de modellenwereld alleen maar reizen en mooie bestemmingen is. Maar niemand ziet al die uren dat je alleen in een vliegtuig of in een hotelkamer zit. Je eet alleen, elke avond. Je gaat vliegtuig in en vliegtuig uit en ik heb ook wel gehad dat ik wakker werd en niet wist waar ik was. Mentaal is dat zwaar.”

“De eerste keer dat ik doorhad dat het minder ging met mij, zat ik in het vliegtuig en kreeg ik een paniekaanval. Ik wist absoluut niet wat er nou aan de hand was met me. Ik kon het niet plaatsen. Ik schaamde me en ik kon het niet aan iemand vertellen, want als ik mijn problemen deelde met iemand van thuis, dan begrepen ze me niet. Want: je hebt toch een mooi leven? Je komt toch op mooie plekken? Je staat toch op de cover van Vogue en op billboards? Je loopt toch modeshows? Wat zijn jouw problemen nou eigenlijk, vergeleken met de problemen van een ander?

“Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik een voorbeeld zou kunnen zijn voor jonge meisjes. En al zijn er maar twee meisjes die ik kan helpen door dit te delen, dan is dat het waard. Maar weet dat je niet alleen bent in je gevoelens. Het is niet erg. We zijn allemaal mens. Ik heb me ook zo gevoeld en ik ben er uit gekomen. Dus dan kan jij dat ook.

“Ik merk dat het nog steeds een taboe is om over je mentale gezondheid te praten”

Luna’s tips

Quote

“Heel veel mensen schamen zich voor hun gevoelens. Ik wil juist laten zien dat het heel krachtig is om jezelf te laten zien en jezelf te zijn.”

IMG_9260

Wat zou je tegen de 16-jarige Luna willen zeggen?

“Het is ok om niet ok te zijn. Het is ok om je niet goed te voelen. Dat hoort er bij. Je kunt je niet altijd goed voelen.”

Luna 3
Luna 2
Luna 1