Je eigen happiness is het allerbelangrijkst”

Ryan Babel / Profvoetballer / Ambassadeur

Ryan-Babel02-1

Ryans verhaal

“Door te focussen op de dingen waar ik goed in ben, kan ik mezelf bewijzen aan de buitenwereld. Want dat is waar ik altijd mee bezig ben (geweest); bewijzen aan anderen dat ik beter ben dan ze denken. Dat was al zo op de middelbare school, waar veel gepest werd. Maar ook later in mijn voetbalcarrière, bij trainers en critici die mijn kwaliteiten niet goed zagen.”

Ik ben altijd, bewust of onbewust, bezig met wat anderen van mij zouden kunnen vinden. Ik heb geprobeerd dat los te laten, want ik heb gemerkt dat ik die stress soms meeneem als ik ga slapen.”

“Op het veld staan was voor mij altijd de beste afleiding die ik kon hebben. Binnen de lijnen vergeet je alles wat er daarbuiten afspeelt. Daar kan ik mezelf zijn. Maar wanneer je dan de kleedkamer binnenloopt, komen je problemen weer als een komeet binnen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik dat met anderen kon bespreken. Zij zitten daar niet op te wachten, dacht ik. Kan ik hem of haar wel vertrouwen? Zij kunnen mij toch niet helpen. Daardoor heb ik het altijd zelf op moeten lossen. Misschien heb ik wel onderschat hoeveel impact dat heeft gehad op mijn carrière. Want hoe vrij je je als voetballer op het veld ook voelt, je eigen happiness is uiteindelijk het allerbelangrijkste.

“Misschien heb ik wel onderschat hoeveel impact het gebrek aan ondersteuning heeft gehad op mijn carrière.”

Ryans tips

Quote

Ik kon me nooit voorstellen dat een vreemde mij zou kunnen helpen met mijn issues.

Ryan-Babel06-1

Wat zou je tegen de 16-jarige Ryan willen zeggen?

“Focus je op datgene waar je goed in bent, in plaats van je mee te laten slepen in de dingen die je niet goed doet. De mening van een ander kan altijd nog weer hervormd worden door het feit dat je iets goeds laat zien.”

play-mental-ambassador-ryan-babel-960x540-2-1
play-mental-ambassador-ryan-babel-960x540-1
play-mental-ambassador-ryan-babel-960x540-3-1-1